Beenhouwersbier

photographymangelschots-31
Beenhouwersbier

Het Beenhouwersbier is een ambachtelijk gebrouwen bier van hoge gisting. Het valt bij kenners in de smaak omwille van de ongewone keuze voor het gebruik van kardemom en honing. Deze kruiden geven immers aan het amberkleurig bier een lichtzoete smaak. Het Beenhouwersbier leent zich uitstekend voor foodpairing met rood vlees. Door zijn onverwacht succes is dit bier voortaan ook verkrijgbaar in de horeca. Later dit jaar zal het gebotteld worden in flessen van 33cl.

Eer aan het beroep van beenhouwer

Erik en Luc Carmans willen met dit bier een ode brengen aan het beroep van beenhouwer. Het beroep kent de laatste jaren alsmaar minder nieuwe starters. De ambacht van beenhouwer heeft een nieuw elan nodig. “Al te vaak kwam het beroep in een negatief daglicht te staan“, aldus Erik Carmans.

Tijdens het brouwproces ontstond het idee om een klein deel van het Beenhouwersbier te laten rijpen op vaten. Voor de ‘Limited Edition’ werd gebruik gemaakt van twee unieke vaten.

 

Brouwerij ‘Ter Dolen’

In 1994 werd een hypermoderne brouwerij geïnstalleerd in de voorgebouwen van het kasteel Ter Dolen in Helechteren. Op deze manier kreeg het gebouw met historische waarde een nieuwe ziel. Sinds 2013 beschikt de brouwerij over een eigen bottelarij en een nieuw magazijn met warme kamer zodat het in staat is om alle bieren in eigen huis af te vullen.

terdolen16_mini