Limited edition

Twee eikenhouten wijnvaten van een gerenommeerd Frans wijnhuis en één whiskyvat van een Ierse distilleerderij geven bijzondere smaak aan het Limburgs ambachtelijk gebrouwen Beenhouwersbier ‘Limited Edition’. 

photographymangelschots-50

Nog schaarser dan de trappist van West-Vleteren zijn de twee nieuwe varianten van het ambachtelijk gebrouwen Beenhouwersbier. Het Beenhouwersbier ‘Limited Edition’ werd gebrouwen door de Limburgse brouwerij ‘Ter Dolen’ en is bestemd voor de échte liefhebber. Van het bier dat gerijpt heeft op twee eikenhouten wijnvaten zijn er slechts 500 flessen beschikbaar en van het bier gerijpt op het whiskyvat zijn slechts 200 flessen te verkrijgen.

Eikenhouten vaten ‘Santenay 1er Cru Clos Rousseau’

BA-morey

Het was wijnimporteur Wim Vandenhove uit Lummen die Erik Carmans in contact bracht met het gerenommeerde Franse wijnhuis Domaine Jean-Marc Morey. “Hij kan worden beschouwd als ‘de paus van Chassagne-Montrachet’, de bakermat van de grootste wijnen ter wereld”, aldus Vandenhove. Morey was zodanig gecharmeerd door het idee dat hij twee eikenhouten vaten ‘Santenay 1er Cru Clos Rousseau’ aan Carmans schonk. Deze vaten hebben slechts eenmaal gediend waardoor het hout gesatureerd is met de ‘Santenay 1er Cru Clos Rousseau’, een mythische wijn die voldoende maturiteit heeft om een confrontatie met een klasse bier aan te gaan. Het resultaat van deze rijping is dan ook een bier dat een unieke volmondige ronde smaak met toetsen van de Santenay wijn heeft.

Vat van de ‘Teeling’ whisky distilleerderij

Carmans NV is een belangrijke importeur van Iers kwaliteitsvlees. Het duurde dan ook niet lang alvorens dat het Ministerie van Landbouw, Voeding en Export het verhaal over het Beenhouwersbier en het Franse wijnvat te horen kreeg. Dankzij de goede relaties schonk de bevoegde minister Michael Creed een vat dat afkomstig is van de Ierse whisky distilleerderij Teeling.

Beenhouwersbier‘Teeling’ whisky distilleerderij
In 1782 begon Walter Teeling met het distilleren van whisky. Zijn distilleerderij lag in het Liberty-gebied waar  het hart van de Ierse whisky-industrie ligt. Ten tijde van Walter Teeling waren hier meer dan 37 distilleerderijen gesitueerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit gebied werd aangeduid als de ‘Gouden Driehoek’ en erkend werd als hét epicentrum voor de Ierse whisky. Dankzij zijn ‘vlot’ en uniek ‘karakter’ werd in de 19de eeuw de Ierse whisky wereldwijd erkend als de ‘Premier whisky ter wereld’. 235 Jaar later kan men een bier proeven dat gerijpt heeft op een vat afkomstig uit een distilleerderij met een rijke geschiedenis.

Bekijk ons interview op TVL HIER